Co je to slámové víno?

Neznalý člověk by si mohl myslet, že slámové víno se vyrábí ze slámy. Skutečnost je ovšem poněkud jiná a především je slámové víno luxusní delikatesou, která se podává v těch nejlepších restauracích.

Jak se slámové víno vyrábí?

Výroba slámového vína, které se řadí do kategorie vín s přívlastkem, je náročná a zdlouhavá. Používá se velmi vyzrálého hroznového vína, které se sklízí ručně na přelomu října a listopadu. Do té doby podstupují vinaři značná rizika, kterými jsou hniloba, ptáci, zvěř a zloději. To vše spolu s náročnou výrobou činí ze slámového vína poměrně drahou, ale luxusní delikatesu.

Hrozny se ihned po sklizni dopravují do sušárny, kde se rozprostírají na slámové rohože nebo na rákos. Pro snížení rizika napadení plísní se stále více vinné hrozny zavěšují do prostoru sušárny. Z hroznů se v suché a dobře větrané místnosti postupně odpařuje voda, což trvá asi tři měsíce, za které víno vyzraje a získá tu správnou cukernatost. Poté se seschlé hrozny lisují celé, nepomleté. Je to náročný proces a oproti normálním vínům se vylisuje až 4x méně. Slámové víno se nekonzumuje hned, ale musí ležet ve sklepě nejméně dva roky a teprve pak se může poprvé stáčet. Vyrábí se převážně z odrůd Chardonnay, Sauvignon, Ryzlink rýnský nebo Veltlínské zelené. S oblibou se také archivuje, čím jeho hodnota ještě roste.

Historie

Nejstarší zmínky o slámovém víně jsou staré téměř tři tisíce let. Přirozeným způsobem se tato vína vyrábějí na Kypru, kde se hrozny ze sopečných vinic suší na slunci a poté se z nich vyrábí víno, dnes známé jako Commandaria. U nás nemá slámové víno dlouhou tradici, neboť se začalo připravovat až po roce 1999 především na Jižní Moravě.

Jak chutná a jak se servíruje

Chuť slámového vína je plná a bohatá. Chutná sametově, s květinovým buketem a kapkou medu a kandovaného ovoce. V dochuti je cítit medová sladkost. Servíruje se při výjimečných příležitostech jako digestiv při svatbách, oslavách a v luxusních restauracích k jedinečným a vybraným pokrmům. Jeho specifická chuť harmonizuje hlavně se sladkými dezerty a moučníky. Jeho výjimečnost se nejlépe vychutná v lahvičkách se štíhlým dlouhým hrdlem. Unikátnosti slámového vína odpovídají také vysoké ceny, které se u těch nejlepších mohou vyšplhat až na několik tisíc korun.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *