Rozdíl mezi červeným a bílým vínem

Základním rozdílem mezi víny je, že buď vám chutná nebo nechutná. Někdo si libuje ve vyšší kyselosti a trpkosti, jiný touží po sladkém. Víno je pojidlo dobré nálady, těžko byste hledali rozmanitější nápoj a jaké jsou hlavní rozdíly? Jak víno uchovávat a je zdraví prospěšné?

červené vs bílé víno

Bílé víno

Se vyznačuje často vůní citrusových plodů nebo lučního kvítí. Vhodná je uzavřenější sklenice typu tulipán. Svěžest a lehkost bílých vín dokonale podtrhne chuť měkkých sýrů a hodí se především k bílému masu jako je drůbež, ryby nebo telecí.

Výroba bílého vína

Bílé víno se vyrábí z bílých, ale překvapivě i červených hroznů vinné révy. Některé odrůdy jsou proto pro lidi matoucí. Tramín červený nebo Veltlínské červené jsou příkladem, kdy se víno vyrábí z hroznů červených, ale výsledkem je víno bílé a nazývá se klaret.

bílé víno

Vinař při výrobě bílého vína nepracuje s barvivem obsaženým ve slupkách. Základním postupem výroby je očištění hroznů od stopek.

Následuje nejdůležitější fáze – lisování, ta má největší vliv na výslednou chuť i kvalitu. Výsledkem je vinný mošt, ze kterého se odstraňují nežádoucí částice a nečistoty.

Další neméně důležitou fází je fermentace neboli kvašení, cukr se zde mění na alkohol a mošt na víno. Víno se zbaví usazenin a nechá se zrát po dobu několika týdnů i měsíců.

V předposlední fázi se víno filtruje a následně už plní do lahví. A v té poslední si ho už jen zbývá vychutnat.

Rozdělení bílých vín

Lehké víno obsahuje méně cukru a podává se nachlazené na 10-14 °C. Většinou se jedná o mladá svěží vína s kyselinou. Typickými zástupci jsou Muller Thurgau nebo Veltlínské zelené.

Středně plné víno obsahuje vyšší množství alkoholu a extraktu. Tato mladší až nazrálá harmonická a elegantní vína podáváme nachlazené na 10-16 °C. Ke známým odrůdám patří Ryzlink rýnský nebo Ryzlink vlašský.

Plné víno je bohaté na extrakt a obsažený alkohol vás příjemně zahřeje na chuti. Bohatá a dlouhá vína ze kterých doporučujeme Rulandské šedé.

Barrique označuje vína, která zrála v dobových sudech podobně jako whiskey.Tím získává specifické aroma i chuť a oblíbenou odrůdu zde zastupuje Chardonnay.

Aromatické víno bývá ovoněné, kořenité, výrazné s vyšším extraktem. Podáváme nachlazené na 8-13°C. Svou silnou a výraznou chutí vás může oslnit Muškát Moravský nebo právě Tramín červený.

S vyšším zbytkovým cukrem bývají vína vyzrálá až přezrálá s vůní i chutí rozinek, karamele nebo medu. Jedná se o sladší vína podávaná při teplotě na 12-16°C. Příkladem je Tokajské víno, které se vyrábí z hroznů napadených ušlechtilou plísní.

Červené víno

Typicky s vůní peckovin, lesních plodů nebo i čokolády. Při zrání v dubovém sudu se může objevit i vůně dřeva, kouře nebo vanilky. K zajištění dostatečného přísunu vzduchu a uvolnění chuti, volíme otevřenější sklenice. Hodí se převážně k tmavým masům obzvlášť zvěřině. Svou chuť uplatní i u plísnivých a tvrdých sýrů.

Výroba červeného vína

Červená vína se vyrábějí z modrých hroznů modrých odrůd vinné révy. Postup je téměř totožný jako u bílého vína s tím rozdílem, že zde dochází k dlouhému naležení bobulí. Narušené bobule vinné révy včetně slupek nazýváme rmut. Ten dle typu vína kvasí 5-30 dní a během toho dochází k maceraci, což je uvolňování barviv, tříslovin (přírodní látky ovlivňující trpkou chuť vína) a aromatických látek. U růžového vína trvá macernace pouze několik hodin na nejvýše dva dny.

Rozdělení červených vín

Lehké víno obsahuje méně tříslovin i alkoholu. Pitelná svěží vína se světlejšími odstíny a menším obsahem cukru podáváme při teplotě 10-14°C. Doporučuji ochutnat Frankovku nebo Modrý Portugal.

Středně plné víno má vyváženou chuť po zralém lesním ovoci a ideální poměr alkoholu a tříslovin. Známým představitelem s purpurovou barvou je Merlot nebo Rulandské modré. Tato vína podáváme při teplotě 15-18°C.

Plné – barrique víno se vyznačuje temně rubínovou barvou a nasládlou chutí. Bohaté na vůně vyzrálého ovoce a díky zrání v sudu můžeme pocítit i chuť dřeva nebo skořice. Podávané při teplotě 15-18°C a můj oblíbený zástupce je Cabernet Sauvignon.

Rozdělení tichých vín dle zbytkového cukru

Zbytkový cukr je cukr, který nebyl při kvašení spotřebován kvasinkami. Důležitým faktorem je zralost hroznů ne jejich odrůda. V praxi to znamená, že ne každá Pálava je sladké víno.

Suchá vína mají max. 4 g zbytkového cukru.

Polosuchá vína mají max. 12g zbytkového cukru.

Polosladká mají max. 45g zbytkového cukru.

Sladká mají nad 45g zbytkového cukru.

Je pití vína zdravé?

Víno a zdraví. Francouzi si pevně stojí za blahodárnými účinky a spousty studií prokázalo, že především červené víno je bohaté na antioxidanty a resveratrol, který působí proti srdečně-cevním onemocněním a zánětlivým chorobám. Ale všeho s mírou, pořád se jedná o alkohol a některá vína obsahují vysoké množství cukru. Nejsem lékař, ale myslím si, že sklenička jednou za čas u filmu a dobrého jídla může, minimálně zlepšit vaší náladu.

Jak víno uchovávat a jak dlouho vydrží?

Svatomartinská vína byste dle tradice měli vypít do Velikonoc. U lehkých a sladších vín se doporučuje uchovávání 1-2 roky. Naopak těžší červená vína ocení, když je necháte rozvinout svůj charakter a dáte jim čas. Archivní vína vám dají ten nejlepší gurmánský zážitek i po několika desítkách let. Nejlépe lahve ukládat ve vodorovné poloze. Otevřené víno v lednici vydrží okolo tří dnů. Růžové a bílé s vyšším obsahem cukru až týden.

Jak vybrat víno?

Osobně doporučuji upřednostnit nákup ve vinotéce, kde jsou schopní vám poradit. Oblíbenější jsou bílá vína, ale najdou se i tací, kteří v teplejších měsících volí bílé víno a v zimě červené. Začátečníci sáhnou po sladších tónech, nejčastěji odrůdě Pálava, ale zkuste i můj oblíbený Hibernal. Nejvděčnější jsou lehká bílá vína s nižší kyselinkou. Jednoznačně sáhněte po vínu s přívlastkem -pozdní sběr nebo výběr z hroznů. Nároční gurmáni se slabostí pro sladké ocení ledové nebo slámové víno. Tam už si budete muset sáhnout do kapsy trochu hlouběji. Nezapomínejte nákupem podpořit české vinaře, protože moravské víno je jedním z našich pokladů, které si musíme hýčkat a to nejen pro skvělou chuť, ale i atmosféru, která se s vínem pojí.

Autorem článku a fotografií je Mirka Krejčová

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *