mojito
|

Mojito – Recept jak připravit

Mojito, oblíbený koktejl po celém světě, v sobě spojuje několik ingrediencí, jako je bílý rum, limetka, perlivá voda, led, třtinový cukr a máta. Tato kombinace vytváří osvěžující a pitný nápoj, který se hodí kdykoli během roku. Jeho svěží a lehká chuť je doplněna lehkou sladkostí, kyselostí a jemným štiplavým dojmem, což dává vzniknout skvěle vyváženému celku. V baru si můžete Mojito objednat kdykoliv, a to v okamžiku, kdy ho barman připraví přímo před vámi. Nicméně i vy sami se můžete naučit tento nápoj připravit doma za pár minut, pokud máte k dispozici všechny potřebné suroviny.

Recept na mojito pravděpodobně pochází z Kuby a tuto informaci lze najít na většině webových stránek. Nicméně některé zdroje zpochybňují kubánský původ tohoto nápoje. Přesné detaily jsou nejasné a přesněji je nelze potvrdit. Nejsme historici a nemáme možnost s jistotou říct, jak to bývalo. Nicméně se můžeme podívat na dvě verze receptu na mojito – s a bez alkoholu (tzv. nealkoholický nebo virgin mojito).

Stejně jako u jiných populárních receptů, vytvořilo se mnoho variant i u tohoto velkého receptu. V následujícím textu se podíváme na několik z nich.

Jaký použít alkohol do mojita?

Pro úspěšné připravení mojita je důležité mít k dispozici kvalitní limetky a třtinový cukr, což je obvykle snadné. Avšak výběr vhodného alkoholu může být obtížnější. Většinou se v barech a receptech doporučuje bílý rum, konkrétně Havana Club Anejo 3y. Pokud jste s mojitem ještě neměli zkušenost, nebo připravujete nápoj pro skupinu lidí s různými chutěmi, doporučuji volit právě Havana Club Anejo 3y. Jeho všestrannost a charakteristická chuť jsou ideální pro vytvoření chutného koktejlu a zaručí vám úspěch.

Pokud hledáte zajímavý bílý rum, který dodá vašim koktejlům nezapomenutelnou chuť a vůni, zaměřte se na ty s vysokým obsahem esterů. Tyto přírodní složky jsou zodpovědné za dokonalou chuť a vůni a jsou nedílnou součástí fermentace bílého rumu. Osobně používám při výrobě daiquiri nebo mojita pouze vysoko-esterové rumy. Níže uvádím svých pět doporučení na rumy s vysokým obsahem esterů, které vám pomohou vylepšit váš koktejl.

  • Warehouse #1 Overproof White WPE
  • Mhoba Pot Still High Ester 65,2%
  • Hampden Estate Rum Fire
  • Rum Nation Jamaica White Pot Still
  • Warehouse #1 Overproof White HLCF

Jak připravit nealko/virgin mojito?

Příprava nealkoholické verze mojita je stejně náročná jako příprava s alkoholem, s jediným rozdílem – není zapotřebí žádný alkohol. Stačí použít perlivou vodu a ostatní suroviny uvedené v následujícím receptu. Tímto způsobem je nealkoholický mojito mnohem cenově dostupnější a může být podáván téměř každému.

Alternativní způsoby přípravy mojita. Čím lze nahradit, co přidat?

  • Kokosové – nahradíte kompletně perlivou vodu kokosovou vodou
  • Kiwi – do základu k limetce a cukru přidáte ¼ oloupaného kiwi a rozmačkáte společně
  • Cucumber (okurka) – k základu přidáte cca 1/2cm plátek očištěné salátové okurky bez semínek
  • Strawberry (jahodové) – do základu přidáte 2 menší jahody a rozmačkáte, můžou být i mražené, zhruba 2 lístky máty můžete nahraďit bazalkou
  • Borůvkové – přidejte do základu několik kuliček borůvek a nebojte se u této varianty nahradit bílý rum čistou vodkou.
  • Melounové – do základu vložte navíc kousek 2x2cm melounu (bez pecek!!)

Je možné připravit virgin/nealko mojito pomocí všech uvedených náhrad, které slouží pro přípravu tohoto nápoje. Doporučuje se však předem promyslet použití alternativ a dávat přednost těm, které dodávají smysl pro chuť a původní charakter mojita. Nezapomeňte na experimentování, ale buďte opatrní a vyvarujte se přidávání ingrediencí, jako jsou jablka, banány a podobně, které mohou ovlivnit chuť nápoje negativně. Každá z volitelných náhrad by měla mít nějaký význam pro koncový výsledek.

MOJITO – Recept jak připravit

V následujícím receptu Vám ukážeme, jak vyrobit kubánské mojito i v pohodlí Vašeho domova. Kromě samotného postupu Vám také poskytneme tipy na to, jak připravit verzi bez alkoholu a doporučení, jaký alkohol je nejvhodnější použít. Po přečtení tohoto článku budete schopni si dopřát osvěžující drink, který si oblíbili milovníci kubánské kuchyně.

Pomůcky

  • 250ml sklenice
  • muddler / barmanská drtička

Suroviny

  • kostky ledu (množství, které naplní sklenici)
  • 10 lístků máta (čerstvé lístky)
  • 2 lžíce třtinový cukr
  • 4 cl bílý rum (Můj tip: Mhoba Pot Stilled High Ester 65,2%)
  • 2 cl limetková šťáva
  • 4 cl perlivé vody
  1. do sklenice vložíme mátu, limetkovou šťávu a cukr
  2. prodrtíme muddlerem/drtičkou, aby se chutě a vůně uvolnily a spojily
  3. přidáme do sklenice led skoro až po horní okraj
  4. přidáme perlivou vodu a bílý rum
  5. horní okraj sklenice potřeme kouskem limetky a máty a servírujeme

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *